Innlegg

Viser innlegg fra september, 2024

På vei mot rekord

Bilde
  Da er det ingen tvil 2024 er i ferd med å slå fjorårets knusende rekord i global temperatur, nå er det i praksis ingen sjanse lenger for annet utfall enn rekord. Forklaring til grafen: Hver måned representerer starten av året til og med den måneden: Augus er med andre ord middelverdien av januar til og med august. Den gule trekanten er en enkel statestikk basert på tidligere observasjoner, og settes det ikke ny rekord så vil utfallet havne i den gule trekanten. Denne trekanten antyder nå 0,05C til 0,1 C over forrige rekord.

AMA på Reddit

Bilde
  Etter utallige oppfordringer (d.v.s. 2)etter at jeg nevnte denne bloggen på Reddit gikk jeg til skrittet å ha en AMA, kanskje noen kom til å kommentere seriøst og 2-3 kødda tenkte jeg. Nok en gang skulle jeg demonstrere min svake evne til å forutse fremtiden. Med mine svar ligger den nå på nesten 500 kommentarer. Fra start hadde jeg satt opp enkelte regler:  Høflig språk og seriøse spørsmål blir prioritert. Alt av konspirasjonsteorier blir ignorert Sjikane og drittslenging blir blokkert Privatlivet blir delvis vernet Jeg hadde også satt at jeg kom invitasjonen ligge i ca et døgn før jeg begynte å svare. Erfaring etterpå: Ingen direkte angrep eller ufine kommentarer. 2-3 utfordret på det med konspirasjoner, 2-3 viste at de ikke leste hele meldingen da de etterspurte svar etter en time eller to. Gjennomgående var spørsmålene greie og viste at dette er noe som folk lurer på. Bredden i spørsmål reflekterer nok også bredden i hva folk lurer på.  Tidsbruken er noe jeg undrer meg litt ved.

Hvem er jeg?

Der smalt det i innboksen igjen. Et par intervjuer ang kraftig regn og varmt høstvær så begynner kommentarene om hvor dum og korrupt jeg er å renne inn. Det kan få meg til å spørre spørsmålene om hvem jeg er og hvorfor jeg gjør dette? Så hvem er jeg?   Et sted inni meg sitter en liten gutt som undres over den store verdenen vi har og ønsker å forstå den. Ved siden av sitter en ungdom som sluker bøker som “Historien om Isaac Newton” og fascineres av hele verden og hvordan den henger sammen. En ung student, som prøver å forstå atomfysikken og den komplekse matematikken som beskriver mens han sitter og leser dagbladet ved siden av speiderlederen. Men hvem er jeg? Studenten som oppdager meteorologiens fantastiske verden i feltforsøk på Svalbard? Som hører om at det går an å varsle støyutbredelse ut fra været og blir så nysgjerrig at han drar til Bergen for å forstå mer av det? Er jeg den unge mannen med barn og kone i Trondheim som får jobb som klimaforsker ved Meteorologisk institutt i Os

Den mest skremmende grafen som ingen blir skremt av

Bilde
 Copernicus Climate Change Services (C3S)   kommer i likhet med Meteorologisk Institutt  med oversikter etter hver måned og sesong, og nå har de sluppet sommer 2024 . Her er denne grafen med Som en ser her var 2023 sykt mye varmere enn noe tidligere år gjennom sommermånedene, og 2024 følger i samme bane.  

EMS 2024

Bilde
European Meteorological Society (EMS) holdt i år sin årlige konferanse i Barcelona , og jeg deltar nok en gang. I år stiller jeg som foredragsholder på to foredrag, og er med som medforfatter på til sammen 5 foredrag (Den som holder foredraget er uthevet ): EMS 2024: The Norwegian State of the Climate Event, Reidun Gangstø , Magne Velle, and Hans Olav Hygen EMS 2024: The cold blue dot - Winter of 2023 - 24 in Scandinavia, Karianne Ødemark , Reidun Gangstø, and Hans Olav Hygen EMS 2024: Changing climate of Bangladesh , Md. Bazlur Rashid, Afruza Sultana, S M Quamrul Hassan, Elinah Kuya, Kajsa Parding, and Hans Olav Hygen EMS 2024: SAREPTA - MET Norway's involvement in capacity building , Teferi Dejene Demissie, Elinah Khasandi Kuya, Hans Olav Hygen , Iselin Heimdal Skjervagen, Lars Robert Hole, Lene Østvand, and Rasmus E. Benestad EMS 2024: Temperature indices in Norway, Helga Therese Tilley Tajet , Inger Hanssen-Bauer, Reidun Gangstø, Anita Verpe Dyrrdal, Irene Brox Nilsen, Ole Eina