CVI-Den Kuriske Landtunge

 


Forrige uke var det klimasårbarhet for Røros, denne uken var jeg invitert av Riksantikvaren til å delta på en tilsvarende workshop i Litauen, nærmere bestemt Den Kuriske Landtunge. Verdensavrvlistingen for Den Kuriske Landtunge
Reisen varte fra mandag til fredag, med mandag som reisedag ned til denne for meg ukjente perlen i Litauen.
Diskusjonen følger, naturlig nok diskusjonene på Røros i forrige uke . Det spennende i denne typen diskusjoner er treffpunktene mellom svært ulike fagfelt. Her treffes praktikere og akademikere til likeverdige diskusjoner. I ene øyeblikket diskuterer vi hvilke klimaendringer som påvirker området, i det neste snakker jeg om lokalbefolkningens kulturelle tilknytning til stedet, og hvordan denne kan endres av klimaendringer. Her er det egentlig bare tre regler som gjelder: 
  1. En må holde seg til tema
  2. En må respektere andre sin kunnskap på lik linje som sin egen, alle er bedt om å bli med av en grunn.
  3. Vi må ta avgjørelser på kort tid, og akseptere avgjørelser som er tatt.
For å kompensere for all informasjonen som må forkastes er det en egen "parking lot" der vi kan notere ideer. For eksempel ble tørke og skogbrann forkastet som tema for analysen, dette ble kompensert med et forslag omen spesialrapport om tørke og skogbrann i området.
En felle det er raskt å gå i er om vi diskuterer effekten av klimaendringer på en sektor eller effekten av endringer i verdensarven sin effekt på på en sektor. For eksempel kan en se at økonomien i turistindustrien i et område kan styrkes som følge av klimaendringer, men at økonomien tilknyttet turister interessert i stedet som verdensarv kan svekkes. I det eksemplet skal en se på det siste, og overlate det første til andre studier.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

EMS 2024

2024 på vei mot rekord